Waarom ik?

Het feit dat u dit op deze website bent beland heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat u de diagnose heeft gekregen dat u diabetes heeft. Diabetes is een van de meest voorkomende chronische ziekten in Nederland, iedereen kan het krijgen. Op dit moment hebben ruim 1.2 miljoen Nederlander diabetes en elke week komen daar 1.000 bij. Deze groep is in werkelijkheid nog groter want niet elke Nederlander die diabetes heeft is zich hier bewust van. Met een aantal kleine aanpassingen in uw levensstijl kan u goed leven met diabetes. Neem de tijd om de informatie door te lezen die u van uw arts krijgt. Wanneer u goed omgaat met de ‘leefregels’ dal dit zich uitbetalen.

Wat is diabetes?

Uw lichaam heeft glucose (suiker) nodig als brandstof voor uw spieren en andere cellen. De energie die u nodig heeft haalt uw lichaam uit het eten dat u eet. Het eten wordt afgebroken tot glucose en het wordt opgenomen in de bloedbaan. Het andere belangrijke begrip is insuline, insuline wordt gemaakt in de alvleesklier en zorgt ervoor dat de glucose in de weefsels wordt opgenomen. U kunt zich voorstellen dat wanneer het lichaam niet genoeg insuline aanmaakt (of deze werkt niet goed) dat er zich een probleem voordoet met het opnemen van glucose, de brandstof.

De twee vormen van diabetes

Type 1: Bij deze vorm wordt er helemaal geen insuline geproduceerd. Het eigen afweersysteem weert zich tegen de cellen die deze produceren, hierdoor stopt de productie. Er is helaas geen manier om diabetes type 1 te voorkomen. Diabetes type 1 patiënten zullen zich moeten injecteren met insuline-injecties.

Type 2: Deze vorm ontstaat wanneer het lichaam niet genoeg insuline aan maakt of dat de insuline niet goed werkt. Vaak ontstaat deze op oudere leeftijd en hangt het samen met overgewicht en weinig bewegen. Vaak wordt het advies gegeven om gezonder te eten en meer te bewegen. Soms worden medicijnen voorgeschreven en kan insuline nodig zijn.

Ik heb diabetes, is er een behandeling?

Wanneer u diabetes type 1 hebt dan zal u insuline moeten spuiten omdat uw lichaam dit zelf niet aan maakt. Er zijn meerdere manieren om diabetes toe te dienen wij adviseren om te vragen aan uw arts welke manier het beste is voor u.

Wanneer u diabetes type 2 heeft dan kan u het percentage glucose in uw lichaam beïnvloeden door een gezond en gebalanceerd leven leiden. Met name is het belangrijk om gezond te eten en veel te bewegen. Wij adviseren u om dit te overleggen met uw arts wat voor u de beste oplossing is.