Diabetes - 2chek.nl

Wat is diabetes?

Helaas heeft 1 op de 14 Nederlanders diabetes. Hiermee is diabetes een van de meest voorkomende chronische ziektes in Nederland. Wanneer een diabetespatiënt niet behandeld wordt zal hij of zij geen goed bloedsuikergehalte hebben. Dit komt omdat de stof insuline die in het lichaam zit, niet goed werkt.

Verschillende soorten diabetes

Er zijn verschillende soorten diabetes, de meest voorkomende zijn diabetes type 1 en diabetes type 2. 1 op de 10 mensen met diabetes, heeft diabetes type 1. Het lichaam van een diabetes type 1 patiënt maakt geen insuline meer aan. De oorzaak hiervan is dat het afweersysteem de insulinecellen die het lichaam aanmaakt vernielt. Hierdoor wordt het bloedsuiker niet meer gereguleerd en loopt de bloedsuikerwaarde hoog op. Hierdoor moeten diabetes type 1 patienten dagelijks het bloedglucose meten en insuline toedienen. De oorzaak van diabetes type 1 is tot op heden niet gevonden, het heeft niks te maken met het gewicht of levensstijl van een persoon.

9 op de 10 mensen met diabetes heeft diabetes type 2. Het lichaam maakt bij diabetes type 2 wel insuline aan, alleen werkt deze insuline niet goed meer. Dit kan verschillende oorzaken, de meest voorkomende zijn overgewicht, ongezonde levensstijl en voeding, weinig beweging en roken. De hoeveelheid mensen met diabetes type 2 groeit enorm. Per week komen er meer dan 1000 diabetes type 2 patienten bij. Diabetes type 2 patienten krijgen vaak voeding- en beweginsadvies. Diabetes type 2 is te voorkomen door een gezondere levensstijl aan te nemen.

Meer weten over diabetes? Bekijk deze link: Alles over diabetes