banner_flynther_e7yTvKu.jpg
Insuline

Waarom insuline toedienen?

Mensen met diabetes gebruiken met enige regelmaat een insulinepen of insulinepomp. Door insuline te spuiten kan de diabetespatiënt de bloedsuikerspiegel regelen, maar wat is nu insuline? Insuline is een hormoon die de glucosestofwisseling in het lichaam regelt. Insuline zorgt ervoor dat het bloedglucose wordt opgenomen in de cellen, bloedglucose komt het lichaam binnen door voeding en zorgt eigenlijk voor de energie die een lichaam nodig heeft om te functioneren. Bij diabetespatiënten werkt de opname niet goed, het spuiten van insuline is nodig om de bloedsuikerspiegel op peil te houden.

Waar wordt insuline gemaakt?

In de alvleesklier wordt insuline aangemaakt, bij een diabetespatiënt niet genoeg waardoor dit bijgespoten moet worden. Wanneer het lichaam niet voldoende insuline bevat zullen er klachten optreden

Wat doet insuline?

Het zorgt er in feite voor dat glucose opgenomen kan worden in de lichaamscellen. Vervolgens kunnen deze cellen energie vrijmaken voor het hele lichaam. Je hebt tenslotte voor alle bezigheden en alle bewegingen energie nodig.

Bij mensen met diabetes werkt dit bovengenoemde proces niet (goed), waardoor er een tekort aan insuline kan ontstaan. Gelukkig kunnen diabetespatiënten door middel van een insulinepen of pompje de bloedsuikerspiegel weer laten zakken naar de normaalwaarden.