Diabetes - 2chek.nl

Wat is diabetes?

Diabetes of suikerziekte is een ziekte waarbij het lichaam de bloedsuikerwaardes niet meer in evenwicht kan houden. Het lichaam maakt te weinig insuline aan, het lichaam reageert niet goed op de insuline die wordt aangemaakt of het lichaam maakt helemaal geen insuline meer aan. Insuline regelt de bloedsuikerspiegel.

SOORTEN DIABETES

Diabetes type 1

Diabetes type 1 komt minder vaak voor. Zo’n 10% van de mensen met diabetes hebben diabetes type 1. Hierbij maakt de alvleesklier of pancreas helemaal geen insuline meer aan en moet men de insuline zelf injecteren. De oorzaken van diabetes type 1 zijn onbekend en worden nog onderzocht. Veel mensen met diabetes type 1 krijgen het al op jonge leeftijd, maar je kunt het ook op oudere leeftijd krijgen. In sommige gevallen zit diabetes type 1 in de familie.

Diabetes type 2

Er zijn verschillende soorten diabetes. Bij diabetes type 2 wordt er door het lichaam te weinig insuline aangemaakt en reageert men daar ook niet meer goed op. Diabetes type 2 is de diabetesvorm die het meeste voorkomt in Nederland: 90% van de mensen met diabetes heeft diabetes type 2. Dat zijn in Nederland zo’n 1 miljoen mensen. Mensen met diabetes type 2 krijgen meestal medicijnen, voedings- en bewegingsadviezen soms moeten patiënten daarnaast insuline spuiten. Vroeger werd deze vorm van diabetes ook wel ouderdomsdiabetes genoemd. Overgewicht, weinig beweging, oudere leeftijd en erfelijke aanleg vergroten de kans op diabetes type 2. Maar ook jongere mensen krijgen deze vorm van diabetes steeds vaker. Dit komt omdat de manier van leven van veel mensen is veranderd. Er wordt minder bewogen en mensen eten vaak ongezonder dan vroeger.

Zwangerschapsdiabetes

Diabetes komt soms voor bij zwangerschap. Dat gebeurt dan meestal pas na vier maanden. Het gaat om een tijdelijke vorm van diabetes waarbij sommige hormonen ervoor zorgen dat de insuline minder goed werkt. Vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben gehad hebben daarna wel meer kans om diabetes type 2 te krijgen.

DIABETES HERKENNEN

Het vervelende van het herkennen van diabetes is dat veel klachten eerst niet zo opvallen. Met name bij diabetes type 2, omdat het maar langzaam begint. Daarom gaan mensen vaak pas laat naar de huisarts. Maar in de tussentijd raakt hun lichaam wel beschadigd.

Bij diabetes type 1 voelen mensen zich vaak wel echt ziek, hierdoor wordt deze vorm vaak eerder ontdekt.

Zwangerschapsdiabetes herkennen is juist weer moeilijker. Vaak laat de verloskundige een vrouw testen op diabetes als zij veel te zwaar is of als diabetes type 2 voorkomt in de familie.

SYMPTOMEN VAN DIABETES

Mogelijke symptomen of klachten van diabetes:

  • Veel en vaak moeten plassen. Dat gebeurt als u veel suiker in uw bloed heeft. Uw lichaam wil die suiker kwijt, maar daar heeft het vocht voor nodig waardoor u veel dorst krijgt.
  • Zich vaak moe of heel slap voelen. Uw lichaam heeft energie nodig in de vorm van suiker. Bij onbehandelde diabetes zit er wel veel suiker in uw bloed maar kan uw lichaam het niet gebruiken. Daardoor voelt u zich moe of slap.
  • Last van uw ogen hebben, bijvoorbeeld wazig of dubbel zien.
  • Veel afvallen zonder dat u minder of anders eet.
  • Last hebben van wondjes die slecht genezen.

Bovenstaande klachten kunnen wijzen op diabetes. Misschien heeft u maar van een paar punten last of heeft u juist nog meer symptomen. Diabetes is niet voor iedereen hetzelfde, zeker als u zich bedenkt dat de verschillende types al zo van elkaar verschillen. Ga bij twijfel altijd langs bij de huisarts!

Symptomen_van_diabetes_klein_lOdHZpz.original.jpg

WIE LOOPT MEER RISICO OP DIABETES?

Iedereen kan diabetes krijgen: jong of oud, dik of dun. We weten nog niet alles over de oorzaken van diabetes. Vooral over de oorzaken van diabetes type 1 is weinig bekend. Wel zijn er zaken die ervoor zorgen dat u meer kans heeft op het krijgen van diabetes type 2. Het is belangrijk om gezond te leven, dan is de kans op diabetes type 2 al de helft minder!

U heeft een grotere kans om diabetes te ontwikkelen:

  • Als u te zwaar bent
  • Als u te weinig beweegt
  • Als u een hoge bloeddruk of een hoog cholesterol heeft
  • Als u rookt
  • Als u zwangerschapsdiabetes heeft gehad
  • Als uw vader, moeder, broer of zus diabetes heeft
  • Als u ouder bent dan zestig jaar
  • Als u prednison gebruikt of medicijnen tegen psychoses
  • Als u van Surinaams-Hindoestaanse, Turkse of Marokkaanse afkomst bent

HOE ERG IS DIABETES?

Diabetes kan voor een paar grote problemen zorgen in het lichaam. De gevolgen van diabetes, ook wel complicaties genoemd, hebben met name te maken met beschadigde bloedvaten en de zenuwen in het lichaam. Dat komt vooral doordat er te veel suiker in het bloed zit. Bij diabetes type 2 komt het daarnaast door te hoge bloeddruk en een verhoogd cholesterol.

Mogelijke gevolgen van diabetes zijn:

  • Ziekte aan hart en bloedvaten
  • Nieren die slechter werken
  • Problemen met ogen
  • Problemen met voeten en handen
  • Last van maag of darmen

GEZOND LEVEN MET DIABETES

Veel bewegen en goed eten is belangrijk voor iedereen, met of zonder diabetes. Gezond leven is echter extra belangrijk voor mensen die, bijvoorbeeld door diabetes, een kwetsbare gezondheid hebben. De volgende tips kunnen u helpen om met diabetes gezond te kunnen leven.

  • Beweeg voldoende. Met bewegen wordt bedoeld: een half uur per dag intensief bewegen, waarbij u gaat zweten, sneller gaat ademhalen en waardoor uw hart sneller gaat kloppen.
  • Eet gezond, kies voor fruit en groente en schep wat minder vaak op. Pas op met alcohol, suiker en harde soorten vet. Neem in plaats van een koekje bijvoorbeeld een appel of een paar druiven.
  • Rook niet met diabetes. Roken is slecht voor iedereens gezondheid, maar het is erger voor mensen met diabetes. Het verhoogt het cholesterol en zorgt ervoor dat uw lichaam minder gevoelig wordt voor insuline.
  • Probeer een paar kilo af te vallen als u te zwaar bent.