Zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes

Het kan voorkomen bij vrouwen die zwanger zijn dat ze diabetes krijgen. Dit wordt zwangerschapsdiabetes genoemd. Meestal wordt deze (tijdelijke) vorm van diabetes na ongeveer 4 maanden zwangerschap geconstateerd.

Ontstaan van zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes ontstaat doordat een aantal hormonen ervoor zorgen dat de insuline minder goed werkt. Hierdoor wordt de bloedsuikerspiegel niet goed gereguleerd. Na de zwangerschap zal de insuline zijn werk weer gaan doen en in de meeste gevallen gaat de diabetes na enkele dagen dan ook weer over. Vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben gehad hebben wel meer risico om diabetes type 2 te krijgen in de toekomst. Ook het kind zal net als de moeder een verhoogt risico op diabetes type 2 hebben.

Symptomen van zwangerschapsdiabetes

Een van de symptomen is dorst, door het vele drinken zal je veel moeten plassen. Andere symptomen zijn vermoeidheid en een groot kind. Vaak wordt zwangerschapsdiabetes niet opgemerkt tijdens de zwangerschap.

Gevaren van zwangerschapsdiabetes

Het kan voorkomen dat de bevalling moeizamer zal verlopen. Dit komt omdat baby’s van moeders met zwangerschapsdiabetes soms te groot zijn bij de geboorte. Wanneer de baby geboren is kan de baby een te lage bloedsuikerspiegel hebben. Soms komt het voor dat de baby geel wordt, dit gaat meestal vanzelf weer over binnen enkele dagen.

Wanneer de moeder het bloedsuiker weet te reguleren tijdens de zwangerschap zal het risico op de bovenstaande gevaren minder worden.

Zwangerschapsdiabetes