Wanneer bloedsuiker meten

Wanneer u twijfelt of uw bloedsuiker te laag of te hoog is, of wanneer dit noodzakelijk is omdat u een diabetespatiënt bent zal u uw bloedsuiker moeten meten. Om volledig te begrijpen wanneer u bloedsuiker moet meten is het handig om te weten waarom u uw bloedsuiker meet.

Uw lichaam heeft bloedsuiker oftewel glucose nodig als brandstof. Deze brandstof wordt gehaald uit het eten dat gegeten is. U kan zich voorstellen dat wanneer u te veel of te weinig suiker heeft dat dit niet goed is voor de gezondheid. Maar om vast te stellen of een lichaam te veel of te weinig suiker heeft zal dit getest moeten worden. Voor diabetespatiënten die insuline moeten spuiten is het noodzakelijk om de bloedsuiker te meten omdat aan de hand van de resultaten insuline toegediend moet worden (insuline zorgt ervoor dat de suikers door het lichaam wordt opgenomen). Voor diabetes type 2 patenten kan geconcludeerd worden of de andere levensstijl resultaat geeft of een andere levensstijl aangenomen moet worden.

Voor de behandeling van diabetes speelt u zelf een cruciale rol, het is daarom belangrijk dat u naar advies van uw arts regelmatig uw bloedsuiker meet. Hoe vaker u uw bloedsuiker meet hoe meer inzichten u in uw bloedsuiker krijgt. Afhankelijk van een aantal factoren verandert je bloedsuiker. Een van die factoren is tijd: uw arts zal u helpen met de tijden wanneer u uzelf dient te testen. De tijden hangen namelijk ook samen met het feit of u nuchter bent of juist net gegeten hebt. Belangrijk is om te weten dat te veel testen niet erg is maar uw testresultaat wel enorm kan verschillen als u op meerdere momenten test.

Andere factoren die invloed hebben op de bloedsuiker is stress, ziekte, sporten of gebruik van andere medicatie. Hiermee moet u rekening houden met wanneer u uw bloedsuiker wil meten.

Bloedsuiker
Bloedglucose

Hoe bloedglucose meten

Voor de meeste diabetespatiënten is het dagelijks nodig om bloedglucose te meten. Door de bloedglucose te meten kan de glucosewaarde vastgesteld worden. De glucosewaarde bepaalt hoeveel insuline het lichaam nodig heeft. Dit is nodig om de juiste behandeling te krijgen en een zo goed mogelijk leven te hebben ondanks de diabetes. Voor diabetes type 2 patenten kan geconcludeerd worden of de andere levensstijl resultaat geeft of een andere levensstijl aangenomen moet worden. Bloedglucose meten is zeer eenvoudig, iedereen kan het.

Om bloedglucose te meten zijn de volgende benodigdheden nodig:
* Teststrip
* Bloedglucose meter
* lancet of unistick
* Prikpen (indien gebruik lancet)

In principe werken alle bloedglucose meters hetzelfde. De verschillen zitten in het onthouden van de resultaten, maaltijdmarkeringen en het invoegen van data. Alle bloedglucose meters werken met maar één soort teststrip. Het starterspakket van Vivacheck heeft alle benodigdheden om bloedglucose te meten. U heeft dan alle benodigdheden in huis en kan direct starten met het meten van bloedglucose. De Vivacheck is een bloedglucose meter die voorzien is van het CE-keurmerk. Hetzelfde geldt voor de test strips en de prikpen, deze zijn dus van goede kwaliteit en betrouwbaar.

Een lancet is een kleine naald die u in de prikpen plaatst. De prikpen plaatst u tegen uw vingertop en door op een knopje te klikken zal u een klein prikje krijgen. Het nadeel van de prikpen is dat u voor en na elke prikbeurt een nieuw lancet moet plaatsen. Een Unistik is een voorwerp waar de naald al geplaatst is, deze hoeft alleen nog geactiveerd te worden. Na het prikken zal er een klein druppeltje bloed ontstaan. Dit drupje bloed zal u op een teststrip moeten doen, deze doet u vervolgens in de bloedglucose meter.

De teststrip zal het bloedglucose meten en dit aangeven in het beeldscherm. Het is verstandig om het resultaat te noteren zodat u achter uw gemiddelde kan komen of zien of uw bloedglucose daalt, stijgt of gelijk blijft.

Tips wanneer u uw bloedglucose gaat meten

- Was uw handen goed voor u begint. Het is beter om uw handen met water en zeep te wassen dan met een doekje (hier zit glycerine in en deze stof beïnvloedt het testresultaat).

- Zorg dat uw handen warm zijn. Met koude handen bestaat de kans dat u te weinig bloed krijgt, ook kan het prikken gevoeliger zijn.

- Prik in de zijkant en het topje van uw vinger en van uw middel- of ringvinger. Ontwijk een plekje bij de nagel, dit is gevoeliger.

- Prik elke keer in een ander vinger, steeds in dezelfde vinger zal gevoeliger worden

- Wanneer u te weinig bloed heeft kunt u uw vinger naar de grond houden.