Leven met diabetes

Is diabetes erg?

Wanneer u diabetes hebt kan dit gevolgen hebben in het hele lichaam, er is sprake van complicaties. De meeste complicaties komen doordat de bloedvaten en/of zenuwen aangetast zijn door de suiker. Door bewust bezig te zijn met een goede levensstijl en de behandelmethode serieus te nemen zal u een goed leven kunnen leiden.

Uzelf kan veel doen om het risico op complicaties te beperken. Dit bereikt u door gezond te eten, veel te bewegen, ook stoppen met roken is belangrijk. Het is goed om te onthouden dat u complicaties niet volledig kan voorkomen maar u kan het risico wel beperken of zorgen dat ze niet erger worden.

Wat zijn mogelijke complicaties?

 • Seksuele problemen
  Bij mannen komt het voor dat ze meer moeite hebben om een stijve penis te krijgen. Ook vrouwen kunnen problemen ondervinden tijdens de seks.
 • Aandacht houden
  Met name ouderen kunnen het lastiger vinden om hun aandacht ergens bij te houden of dingen te herinneren. Mensen met diabetes type 2 hebben meer kans op dementie.
 • Gevoel in handen en voeten
  Doordat de suiker bloedvaten en zenuwen beschadigd kunnen complicaties optreden. Het kan voorkomen dat handen en voeten constant pijn of tintelingen voelen. Sommige mensen voelen juist minder in hun handen en voeten.
 • Slecht zicht
  Ook in de ogen zitten bloedvaten, dit kan resulteren in slechter zicht of soms tot blindheid.
 • Ziekte in hart en bloedvaten
  Doordat de bloedvaten aangetast worden neemt het risico op bijvoorbeeld een hartaanval of een beroerte groter.
Neuropen