De bloedsuikerwaarde verandert constant, dit heeft te maken met het feit dat een mens eet maar ook beweegt. Een diabetespatiënt is de hele dag bezig om het evenwicht van het bloedsuiker goed te houden.

Verschil tussen een Hypo en Hyper

Wanneer iemand teveel suikers in het bloed heeft wordt dat hyperglykemie genoemd, oftewel een hyper. Dit is afgeleid van hyperactief (teveel actief). Wanneer iemand een hyper heeft is er dus teveel suiker in het lichaam aanwezig. Bij te weinig suikers in het bloed is spreekt men van hypoglykemie, afgekort een hypo.

Wat is een hypo?

Een hypo ontstaat wanneer iemand te weinig eet, teveel inspanning levert, of een diabetespatiënt die teveel insuline spuit.

Wanneer iemand met een hypo niet tot actie over gaat kan het bewustzijn verloren raken of een naar gevoel krijgen. Het is belangrijk om dit te voorkomen, een hypo langer dan een half uur is slecht voor de bloedvaten.

Hypo

Symptomen hypo

Wanneer iemand een hypo heeft zal diegene last krijgen van:
- Honger
- Moeheid
- Trillen en zweten
- Bleek worden
- Harkloppingen
- Minder zien
- Duizeligheid
- Bewustzijnsdaling

Wanneer een persoon regelmatig hypo's heeft kan hypo-unawareness optreden. Het lichaam voelt een hypo niet meer aankomen.

Een hypo voorkomen

Het is dus belangrijk om een hypo te voorkomen. Niet alleen om niet flauw te vallen maar ook omdat het slecht is voor het lichaam. Om het suiker in het bloed aan te vullen is er glucose nodig, dit zit in bijvoorbeeld koolhydraten en suiker. Effectief is om druivensuiker of glucose te nemen zoals dextro, dit werkt namelijk het snelste. suikerhoudende drank zoals cola of AA-drank kan ook genomen worden.

Meer informatie over een hyper, bekijk deze link: Wat is een hyper