Goede en slechte vetten

Vet in de voeding: hier moet je opletten:

Iedereen die aan diabetes lijdt, moet een paar dingen over zijn dieet overwegen. Dit omvat onder andere het vetgehalte van de

voedingsmiddelen. Voor de preventie van voeding gerelateerde ziekten zijn zowel de kwaliteit als de hoeveelheid vetverbruik belangrijk. Bewuste vetconsumptie kan helpen de totale en LDL-cholesterolconcentraties in het bloed te verlagen en het risico

op hart- en vaatziekten te verminderen.

Vet geeft meer dan twee keer zoveel calorieën (1 g = 9 kcal) als dezelfde hoeveelheid koolhydraten of eiwitten (1 g = 4 kcal).

Checklist: het juiste dieet met vet

  • Eet in het algemeen minder vet.
  • Eet minder dierlijk voedsel en als je het wel eet dan bij voorkeur vetarm vlees.
  • Eet meer vis - het is vooral rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren. Eet meer plantaardig voedsel zoals groenten, fruit en volle granen.
  • Verkies koolzaad en walnotenolie.
  • Vervang verzadigd met meervoudig onverzadigde vetzuren (zie tabel).

Gunstige vetzuren


Enkelvoudige onverzadigde vetzuren(bijv. Olijfolie)

Enkelvoudige onverzadigde vetzuren
Omega-3 vetzuren (alfa-linolzuur – bijv. walnootolie, vette zeevis)
Omega-6- Vetzuren (Linolzuur - bijv. Zonnebloem, Mais- en Sojaolie)

Ongunstige vetzuren


Verzadigde vetzuren (bijv. vet,
Vlees, worst, kokos en palmvet)

Trans-vetzuren (bijv. Gefrituurde , Fertigbackwaren, producten, zoetigheid en kant-en
klaar producten)