De belangrijkste suikers

Ontdek wat suiker is en welke soorten suikers er te onderscheiden zijn.

Wat is suiker?

Suiker is de verzamelnaam voor alle zoet smakende enkele en dubbele suikers. Bovendien wordt het beschouwd als een handelsnaam voor de dubbele suikersucrose. De belangrijkste bronnen zijn suikerriet en suikerbieten.
De verschillende soorten suiker hebben altijd een bloedsuiker verhogend effect en een energie-inhoud van 4 kcal / per gram. We hebben de belangrijkste hier samengevat:

Bruine suiker
Bruine kleur suiker (bijv. Door te mengen met suikerrietstroop of door karamelisatie)

Instant suiker
Snel oplosbare geraffineerde suiker.

Kandij suiker
Gekristalliseerde suikeroplossing.

Geraffineerde suiker
Witte tafelsuiker, gezuiverd door raffinage.

Ruwe rietsuiker
Hele rietsuiker, niet geraffineerd, alleen gescheiden van melasse.

Rietsuiker
Chemisch identiek aan bietsuiker, alleen gemaakt van suikerriet, verfijnd.

Andere suikers en suikervervangers

Lactose
Dubbele suiker uit glucose en galactose.

Dextrose
Eenvoudige suiker, uit zetmeel, ook wel glucose of dextrose genoemd.

Maltose
Moutsuiker, gewonnen uit zetmeel.

Zetmeel, suiker
Alle suikers gemaakt van zetmeel (bijvoorbeeld maïszetmeel) (isoglucose, glucosestroop, glucosestroop, maltodextrine)

Fructose en suikervervangers Stoffen die aan deze categorie zijn toegewezen, hebben een lagere invloed op de bloedsuikerspiegel dan tafelsuiker. Maar ze kunnen laxerend zijn.


Recent onderzoek heeft aangetoond dat overmatige consumptie veel meer fructose omzet in lichaamsvet dan glucose.

Fructose
Fructose, eenvoudige suiker.

Suikervervangers
Suikeralcoholen, b.v. Sorbitol, xylitol, mannitol, maltitol.

Suiker en diabetes mellitus
Als u diabetes heeft, wordt een uitgebalanceerd vezelrijk dieet aanbevolen waarbij rekening wordt gehouden met de suikerinname. Speciale diabetes producten mogen niet worden gebruikt. Profiteer van onze diabetes dieetgids en eet bewust. Dan kun je echt genieten van de maaltijd.