Wat is een goede bloedsuikerwaarde?

Gezonde mensen hebben een lichaam die heel goed de bloedsuikerwaarde constant kan houden. Wanneer een persoon diabetes heeft zal hij of zij door middel van insuline of pillen de bloedsuikerwaarde op de goede waarde houden. De waarden die door middel van een snelle bloedtest uit de bloedglucosemeter komt geeft de bloedsuikerwaarde aan. Maar wat is nu een goede bloedsuikerwaarde?

*Deze onderstaande waarden horen bij iemand die in de afgelopen anderhalf tot twee uur gegeten heeft. Na het eten zit er de hoogste hoeveelheid bloedsuiker in het bloed.

Een prima bloedsuikerwaarde ligt tussen de 4 en de 8, het lichaam is gezond. Wanneer je hoger zit tussen de 8 en de 11 is je lichaam niet perfect bezig met het regelen met de bloedsuikerspiegel. Het zit in de marge maar dient wel goed in de gaten gehouden te worden. Wanneer u onder de 4 of boven de 11 test, adviseren wij om contact op te nemen met je huisarts.

Dorst
Moeheid

Hoe herken je diabetes?

Mensen met diabetes zijn niet in staat om het hormoon insuline aan te maken. Hierdoor kunnen de cellen in het lichaam geen energie meer opwekken uit voedsel. Hier reageert het lichaam op en is de kans aanwezig dat je een van de volgende symptomen krijgt.

 1. Last van ogen
  Het kan zijn dat u last krijgt van rode en branderige ogen, wazig zien, dubbelzien of slecht zien.
 2. Wondjes
  Een persoon die diabetes heeft zal kunnen opmerken dat de wondjes slechter genezen dan voorheen.
 3. Plassen
  Het lichaam probeert van de suiker af te komen, je moet heel veel plassen. De suiker moet simpelweg uit het lichaam en probeert dit via de urine.
 4. Dorst
  U kunt zich voorstellen dat wanneer je veel plast er ook veel gedronken moet worden. Om het vocht aan te vullen die het lichaam kwijtraakt door het vele plassen krijgt een diabetespatiënt dorst.
 5. Afvallen
  Het lichaam kan geen suikers meer gebruiken om er energie uit te halen en wil iets anders vinden. Deze oplossing is vet verbranden, hierdoor val je snel af in een hele korte tijd. Tijdens vet verbanding komen er veel afvalstoffen vrij en omdat dit zo snel gebeurt in een korte tijd kan het lichaam de afvalstoffen niet kwijt.
 6. Acetonadem
  Doordat het lichaam de afvalstoffen niet kwijt kan ontstaat er een acetonadem. Wanneer u deze geur ruikt dan kan dit wijzen op diabetes.
 7. Misselijk- en moeheid
  Deze symptomen zijn lastiger te herkennen. Doordat het lichaam geen energie meer uit het eten en drinken haalt dat geconsumeerd wordt is er simpelweg te weinig brandstof om heel actief te zijn.