Bewegen met diabetes

DAGELIJKS EEN HALF UUR BEWEGEN

Voor meer beweging hoeft u niet naar de sportschool. Dagelijks gezond bewegen kan ook op andere manieren. Neem de trap in plaats van de lift, ga op de fiets naar de supermarkt, loop een rondje in de pauze. Waar het om gaat is dat u iedere dag minstens een half uur beweegt. Het liefst zodanig dat uw hartslag omhoog gaat en u begint te transpireren. Wilt u afvallen, dan moet u minimaal een uur bewegen. Vindt u het moeilijk om uzelf te motiveren? Sluit u dan aan bij een vereniging. Dit kan een wandelgroep zijn, een sportvereniging of wellicht een groep met activiteiten speciaal gericht op senioren. Wel is het verstandig om het bewegen langzaam op te bouwen wanneer u dit niet gewend bent. Overleg eventueel eerst met uw fysiotherapeut of huisarts over de meest geschikte vorm van beweging.


KINDEREN WORDEN STEEDS DIKKER

Kinderen worden steeds dikker. Inmiddels heeft een van de zeven kinderen onder zestien jaar overgewicht. Kinderen groeien op in een omgeving die verleidt tot het eten van ongezond eten. Zo is er veel reclame voor snoep en snacks.

  • 94% van de voedingsmiddelenreclame gericht op kinderen op TV is voor ongezonde producten.
  • Van alle productverpakkingen met een verkoopstrategie gericht op kinderen, is bijna 90% voor een product dat niet past in een gezond voedingspatroon.

Kinderen die veel televisiereclame zien vragen hun ouders vaker om geadverteerde producten. Ook vinden kinderen voedingsmiddelen met bekende tekenfilmfiguren op de verpakking aantrekkelijker en lekkerder. Vanuit het Diabetes Fonds, de Hartstichting, de Consumentenbond, Foodwatch, NASO, NVD, NVK en de Nederlandse Obesitasvereniging wordt gepoogd om dit soort reclames aan banden te leggen.

Tips over hoe ouders om kunnen gaan met deze verleidingen vind men ook op de website van het Voedingscentrum.

Kinderen lopen vandaag de dag een aanmerkelijk gezondheidsrisico. Dit komt omdat ze steeds minder bewegen door computergebruik, tablet/mobiel, televisie kijken en vaak ook nog ongezond eten. Daarnaast is er een afname van het aantal uren schoolgymnastiek in de week. Daarom krijgen steeds meer kinderen zogenaamde inactiviteit-gerelateerde ziekten zoals overgewicht, obesitas en vermoeidheidsklachten.

Sommige mensen zijn bang dat kinderen minder presteren op school wanneer zij vlak daarvoor sporten. Ze denken dat sport de kinderen teveel vermoeid waardoor ze geen energie meer hebben voor de les. Niets is echter minder waar! Kinderen die sporten kunnen zich juist beter concentreren in de klas en halen betere leerprestaties. Het is dus goed om uw kinderen, voordat de les begint, te laten bewegen. Bijvoorbeeld door hen lopend of op de fiets naar school te laten gaan. Dan zijn ze al een poosje in beweging geweest en kan het leren goed beginnen.

Wanneer kinderen digitaal bezig zijn vergeten ze al gauw de tijd. Vaak denken ze dat ze slechts een half uur op de iPad bezig zijn geweest terwijl ze er al een uur op zitten. Koppel daarom het gebruik van schermpjes aan beweging. Wanneer uw kind iedere dag vijftien minuten naar school fietst heeft hij in een week vijf x vijftien minuten schermtijd. Als hij daarnaast een voetbaltraining en een wedstrijd heeft start de week met drie uur en vijftien minuten. Zo kan uw kind tijd verdienen door te bewegen. Voetballen met vriendjes, tennissen, tikkertje spelen, verstoppertje etc. Op deze manier wordt uw kind zich bewust van de tijd die hij doorbrengt op een scherm. Ook zal u merken dat uw kind uit zichzelf naar buiten gaat om te bewegen. Maak uw kind verantwoordelijk voor het eerlijk bijhouden van de tijd. U zult zien dat u op deze manier minder discussies heeft over schermtijd en uw kind beweegt meer, met alle positieve gevolgen die daarbij horen.

Hieronder enkele links met een aantal tips;

https://www.nrc.nl/nieuws/2016/10/28/hoe-krijg-ik-ze-van-het-scherm-5023101-a1528717

https://www.kekmama.nl/artikel/kind/ipad-gebruik-onder-kinderen-zo-pak-je-het-aan