Bloedsuiker prikken waarom eerste druppel wegvegen?

Om een betrouwbaar resultaat te krijgen van uw bloedtest moeten eventuele risico's die de betrouwbaarheid niet garanderen beperken. Belangrijk bij het testen van bloedsuiker is ten eerste het wassen van de handen.

Wanneer de handen gewassen zijn en deze steriel blijven dan is uit onderzoek gebleken dat direct de eerste druppel de beste is voor de test. Wanneer het niet mogelijk is om de handen te wassen dan is het verstandig om de eerste druppel weg te vegen en de test te doen met de tweede bloed druppel.

Waarom is het zo belangrijk om schone handen te hebben?

Om te voorkomen dat er nog suikers van het eten of drinken op uw vingers zitten is het belangrijk om voor het prikken uw handen te wassen. De suiker van het geconsumeerde eten zal het testresultaat beïnvloeden omdat deze niet in uw bloed zit maar wel geteld wordt als suiker. Ditzelfde geld voor de teststrip, ook deze mag niet vuil worden om een betrouwbaar testresultaat te krijgen. Wanneer u de verkeerde uitslag krijgt dan zal u meer insuline inspuiten dan feitelijk nodig is.

Hoe was ik mijn handen?

Het is beter om uw handen met water en zeep te wassen dan met een hygiënisch doekje. In deze doekjes zit vaak de stof glycerine en deze beïnvloedt het testresultaat. Na het wassen kunt u uw handen drogen met een droge en schone doek. Wij adviseren om uw handen met warm water te wassen om twee redenen. De eerste reden is dat warm water meer bacteriën dood dan koud water. Ten tweede is het makkelijker om te prikken in een warme vinger, u krijgt dan meer bloed en ook zal het prikje minder gevoelig zijn.