De bloedsuikerwaarde verandert constant, dit heeft te maken met het feit dat een mens eet maar ook beweegt. Een diabetespatiënt is de hele dag bezig om het evenwicht van het bloedsuiker goed te houden.

Verschil tussen een Hypo en Hyper

Wanneer iemand teveel suikers in het bloed heeft wordt dat hyperglykemie genoemd, oftewel een hyper. Dit is afgeleid van hyperactief (teveel actief). Wanneer iemand een hyper heeft is er dus teveel suiker in het lichaam aanwezig. Bij te weinig suikers in het bloed is spreekt men van hypoglykemie, afgekort een hypo.

Wat is een hyper

Wanneer de bloedsuikerspiegel te hoog is dan wordt dat een hyper genoemd. Dit is het tegenovergestelde van een hypo. Een hyper kan ontstaan door te veel eten, stress, ziekte of te weinig insuline.

Hypo

Symptomen hyper

Veel voorkomende symptomen verschijnen op zeer korte termijn:

-Dorst
-Moeheid
-Plassen
-Humeurigheid
-Hoofdpijn
-Roodheid
-Slechter zicht

Wat te doen bij een hyper?

Het lichaam wil het suiker kwijtraken in het lichaam. Veel plassen en drinken helpt hierbij (geen zoet drinken). Ook beweging is goed, hierdoor wordt het suiker verbrand. Wanneer een diabetespatiënt een hyper heeft, zal er extra insuline toegediend moeten worden.

Wanneer iemand een erge hyper heeft kan deze persoon flauw vallen of zelfs in coma raken. Bij een hele ernstige hyper is er sprake van een diepe ademhaling en kan de adem naar aceton ruiken, bel dan 112.

Bekijk voor meer informatie over een hypo deze link: Wat is een hypo